Middelalderbyen Ribe, Kammerslusen og tidevandsøen Mandø

Rejsebeskrivelse

TURFORSLAG.
Endagstur til Ribe med naturskønne udflugtsmål ved Vadehavskysten. Vi besøger den smukke by Ribe, der blev grundlagt som handelsplads under vikingetiden i 700-tallet. Fra Ribe fortsætter vi til Kammerslusen ved Ribe Ås udløb i Vadehavet. Slusen blev bygget i 1912 i forbindelse med anlæggelse af havdige efter flere stormfloder. Fra slusen fortsætter vi til Vester Vedsted, hvor vi stiger ombord på traktorbussen til tidevandsøen Mandø, en lille perle i det danske Vadehav. Her venter os en helt unik naturoplevelse med vores guide. Bemærk program tilrettelægges efter tidevandet. Vi møder vores turleder i Ribe. 

Vi starter dagen på Tidevandsøen Mandø placeret ca. 6 kilometer ude i Vadehavet med adgang i bil via Låningsvejen anlagt i 1978. Vejen er sikret med faskingårde på begge sider. Næsten en milliard kubikmeter vand strømmer ind gennem de fire dyb i Vadehavet ved flod og ud igen ved ebbe. Det kan derfor næppe komme som en overraskelse at tidevandets kræfter er med til at forme livet på Mandø for de ca. 30 beboere.   

Vi tager med Mandøbussen fra Vester Vedsted (køretid i traktorbus ca. 45 min.) og velankommet til øen venter os en kort guidet tur til fods i det lille samfund. Vi afslutter vores besøg med en frokost på Restaurant Vadehavet.  

Efter 3-4 timer er vi atter tilbage på fastlandet og fortsætter til Kammerslusen, der blev bygget i 1912 i forbindelse med anlæggelsen af et havdige opført efter flere stormfloder, hvor vandstanden var over 4 meter over daglig vande i Ribe. Det 15 km lange dige skulle sikre de lavtliggende områder mod oversvømmelse og stormfloder. Slusen, der består af to sæt porte, skal bringe skibene fra et vandstandsniveau til et andet og udligne den normale tidevandsforskel i Vadehavet på cirka to meter. 

Dagens sidste oplevelse er i Ribe, hvor vi ser den gamle bydel og landets ældste domkirke. Atmosfæren i den middelalderlige bykerne med smalle brostensbelagte stræder, velbevarede huse og mindeplader fortæller stadig Ribes stolte historie.  Byens vartegn domkirken stod færdig i det 13. århundrede, og er viet til Vor Frue.   

Ribe har bevaret sit gamle bymiljø, der med den særlige stemning og maritime fortid især er synlig på Skibbroen, der i århundreder fungerede som vigtigt knudepunkt og handelsvej for skibsfarten. Ribe Å løber i 4 forgreninger gennem byen og munder ved Kammerslusen ud i Vadehavet. 

Pris ved minimum 40 personer i gruppen. 

Vi sørger for en turleder i ca. 7 timer, frokost og formidling ved lokale guider.

Priser fra kr. 435,- pr. person
Bustransport er ekskl. 

Kontakt os

Har du spørgsmål til turen?

Tøv ikke med at kontakte Vadehavsbureauet i Sønderjylland på telefon 26 33 39 13