Genforeningen af Sønderjylland med grænsemuseum og Folkehjem

Rejsebeskrivelse

TURFORSLAG.
Endagstur til Sønderjylland med et epokegørende danmarkshistorisk tilbageblik til udflugtsmål som Genforenings- & Grænsemuseet, verdensarven i Christiansfeld, Haderslev gamle bydel og forsamlingshuset Folkehjem i Aabenraa. 

Alle steder spiller på hver sin måde en rolle i fortællingen om genforeningen af vores af tabte landsdel. Vi møder vores turleder i området ved Christiansfeld.  

Ved ankomsten til den gamle landegrænse fra 1864 til 1920 bydes vi velkommen på det lille museum med den store historie, foran det berømte kongeridt over den slettede grænse, som vi alle kender fra historiebøger. Det skete lige uden for museets vinduer den 10. juli i 1920, hvor Kong Christian d. X på sin hvide hest blev tiljublet. På storskærm får vi fortællingen om museet, udstillingen og genforeningens højdepunkter. Der er også mulighed for en kort, historisk slentretur til grænsestien.   

Efter frokost ankommer vi til Aabenraa smukt beliggende ved fjorden. Her skal vi med en lokal historiker se Folkehjem, hvor den dansksindede, nordslesvigske politiker H.P. Hanssen afholdte den berømte tale d. 17. november 1918. 

Efter besøget i Aabenraa fortsætter vi ad landevejen mod Haderslev, hvor vi efter vores ankomst skal opleve den gamle bydel og smukke domkirke på en rundvisning. Torvet er et velbevaret midtpunkt i en levende by i naturskønne omgivelser. Byen opstod i 1100-tallet på en sandbanke inderst i fjorden og er opkaldt efter Kong Hader. Haderslev var den nordligste købstad i det gamle hertugdømme Slesvig og byder på hyggelige gader, smukke købmandsgårde i bindingsværk og borgerhuse.   

Vi besøger også Europas måske smukkeste brødremenighedsby i Christiansfeld med  velbevarede ikoniske gulstenshuse på brostensbelagte gader. Christian d. 7 gav i 1773 brødremenigheden lov til at opføre byen, der blev anlagt efter en tysk model, hvor kirken blev midtpunktet med to parallelle hovedgader på hver side. Byens sammenhængende arkitektur er i dag en velbevaret kulturperle.  

På en rundvisning i bykernen fortæller guiden os om byen, brødremenigheden, og Tyrstrup kirke - kendt som "Genforeningskirken". Her deltog Christian X i en andagt den 10. juli 1920 efter at have redet over grænsen nord for Christiansfeld.  

Pris ved minimum 40 personer i gruppen. 
Vi sørger for en turleder i ca. 7 timer, frokost, museumsbesøg og formidling ved lokale guider.

Priser fra kr. 505,- pr. person
Bustransport er ekskl. 

Kontakt os

Har du spørgsmål til turen?

Tøv ikke med at kontakte Vadehavsbureauet ApS, hvis du har spørgsmål til vores endagsture eller grupperejser.